Fra zinkbalje til lækker brusekabine

Badets historie

I middelalderen var badet en del af dagligdagen på land og i by, men privatbad var yderst sjældent. På borge og i klostre var der badestuer, og i byerne fandtes offentlige badestuer. I 1500 tallet bredte kønssygdomme sig i europa og førte sammen med reformationernes prædikerner mod tidens umoral til lukning af de offentlige badestuer, og dermed til et fald i den hygiejniske standard.

Nyere tid

Frem til slutningen af 1800-tallet var den daglige personlige hygiejne normalt begrænset til vask af ansigt og hænder direkte ved brønden eller indendørs ved et fad. En grundigere vask blev undertiden foretaget om lørdagen eller ved højtider, hvor køkkenvasken eller et kar blev taget i brug, og her badede man efter tur. Siden bevirkede tidens nye viden om sammenhæng mellem sundhed og renlighed, at flere og flere bestræbte sig på at holde kroppen ren. Det blev almindeligt med servantesæt, og egentlige badeordninger i boligen, og for eksempel brusebad kom til. Velhavere i byerne indrettede badeværelser, undertiden i rum, som før havde haft en anden funktion. De blev ofte forsynet med linoleum på fulvet, fritstående badekar og en badeovn, som opvarmede vandet med gas eller kul. Badeværelse med indlagt vand blev muligt i 1859, da det første vandværk åbnede i København.

Brusekabiner – slut med fugt og damp

Badeværelser i dag er en helt anden snak. og med nogle helt andre hygiejniske forhold.

En brusekabine er løsningen, hvis du har problemer med fugt og damp i badeværelset, efter du har taget bad. Det reducerer risikoen for at der opstår skimmelsvamp og andre fugtrelaterede problemer. Samtidig giver brusekabinen mulighed for at opgradere badet, uden at skulle ændre på vand- og afløbsinstallationerne.

Hos www.billigvvs.dk finder du et bredt udvalg af brusekabiner, både med skydedøre og foldedøre, og brusekabine med bund.